Inte en sommar till …

… tänkte vi …

Och skrev en öppen ansökan för sommarjobb eller sommarpraktik.

Inte en sommar till där dagarna fram till vår semester är långsamma och ensamma när vi behöver arbeta. Jag vet inte hur ni andra gör men vi har ingen möjlighet att vara lediga under sommarlovets alla tio veckor. Det har de sista åren lett till att Hedvig har det tråkigt på sitt sommarlov. Och ensamt. Är det något man inte ska ha på sitt sommarlov så är det tråkigt och ensamt.

Hedvig har sökt feriearbete inför sommaren men fått nej. Av samtliga kyrkor i vår närhet och av kommunen. Handläggaren för feriearbeten på kommunen har i sig har gjort allt hon kunnat, men inte en enda av kommunens arbetsgivare har angett att de är villiga att ta emot arbetskraft i behov av särskilt stöd. Pinsamt. Ledsamt.

Så Hedvig och jag skrev en ansökan. Den publicerade vi på Facebook, men också på Instagram och LinkedIn. Vad vi skrev? Så här:

”Villhöver du världens bästa praktikant?

Det här är Hedvig, snart 19 år. Hennes största önskan är att få ett sommarjobb/sommarpraktik.

Pengar är inte alltid det viktigaste, men sysselsättningen, tillhörigheten, gemenskapen och ansvaret. Möjligheten och rättigheten att få växa som människa. Vi kallar det helt enkelt sommarpraktik.

Hedvig är en mood manager av rang och dessutom duktig på väldigt mycket. Med lite stöttning funkar det mesta.

Utåtriktad, social, rolig, snäll, verbal och ansvarsfull är epitet som rimmar väl med Hedvig.

I sommar vill Hedvig arbeta inom kyrkan, på en restaurang, i en glasskiosk, på en camping, i en matbutik, i ett bageri, på ett café eller med äldre människor.

Hedvig kan bre goda smörgåsar, servera, torka bord, diska och prata med gäster. Hon är också grym på att hålla ordning i hyllor, köra en spontandans och ge den som behöver en klapp på kinden.

Vi föräldrar finns i bakgrunden som stöttning till både Hedvig och dig som arbetsgivare. Så klart.

Känner du att du villhöver Hedvig på din arbetsplats några veckor i sommar blir vi glada om du hör av dig till oss. ♥️

Dela gärna mitt inlägg för att öka Hedvigs möjligheter att få en efterlängtad praktik i Stenungsund med omnejd.”

Aldrig hade jag kunnat drömma om så mycket godhet. Aldrig hade jag kunnat drömma om en sådan enorm respons. I skrivande stund har vårt inlägg på Facebook delats 20 000 gånger. Tjugotusen. Imorgon kommer lokaltidningen för att träffa Hedvig som nu har enormt många erbjudanden att ta ställning till. Vissa helt i linje med vad hon önskar, andra något helt annat.
Det är inte viktigt. Det viktiga är godheten i sig.

Och fina människor som inte har en arbetsplats att erbjuda, eller lön, har skrivit och sagt att Hedvig är välkommen att snickra altan med dem i sommar – goda luncher och smarriga fikor utlovas. Någon annan har en Harley Davidson och drar gärna ihop ett gäng snälla mc-grabbar och cruisar med Hedvig i sommar. Det går inte då Hedvig är rädd för höga ljud.
Inte heller det är viktigt. Det är godheten.

Den första intervjun skedde dagen efter Hedvigs annons. Wow för den arbetsplatsen tänker jag. Det är inte säkert att Hedvig tänker lika. Kanske är den för stor. Kanske är allt ännu för oklart. Vi får se. Att Hedvig kommer hitta ett arbete som hon trivs med är det viktigaste.
Nu är det dags för hennes första steg ut i arbetslivet.


”Pappa går till jobbet, du går till jobbet och jag går till jobbet.
Så får det bli.”

Säger hon lyckligt.

Älskade lilla H …

♥️

I år får du ett bra sommarlov, ett som blir som du önskar.
Så värd.