Alltså rektorn…
 
 

 
 
… på Hedvigs skola…
Han är bäst.
 
Jo.
Faktiskt så är han bäst.
Och klokast. Och den mest reflekterande och drivande rektor jag mött sedan Hedvigs dagisrektor. Dagisrektor nummer två vill jag understryka. Den första var i gengäld en av de värsta människor jag mött.
 
Är det något med namnet Per?
De fantastiska två heter nämligen Per båda två. Det rimmade märkte jag nu.
 
Hur som haver, Hedvigs rektor idag, är hitflyttad från Gävle sedan ett tag. Där var han den sista tiden för rektor för Särvux. För er som inte vet är Särvux motsvarigheten till Komvux, fast för vuxna med särskilda behov.
 
Idag träffade jag Per genom mitt arbete. Inte som mamma. Fast det blev som båda.
Jag ställde en fråga till honom för den lokala tidningen. En trivial fråga och inget vi alls behöver gå in på. Men så pratade vi särskola, och framförallt begreppet ”sär” som stör mig, rör mig och gör mig tokig! Måste man särskilja allt? Måste man kategorisera allt. Jag har förvånats över det sedan dagen då lilla H föddes, och jag har skrivit om det tidigare (http://litenh.se/2010/june/jag-missade-ett-bindestreck-1.html).
 
Det är då det händer.
Det är då Per berättar att han också ogillar det.
Och han sade det F.Ö.R.S.T!
BINGO!
 
Han betättar att han ogillar det så till den grad att han helt sonika bytte namn från Särvux till Lärvux.
 
L.Ä.R.V.U.X
 
Smaka på ordet.
Det är bland det bästa jag har hört.
För att ”skolan handlar om att lära, inte om att särskilja”.
 
Så sade han.
Så otroligt klokt.
Han drev namnbytet högt upp i Gävle kommuns nämnder OCH han fick igenom det.
Jag bad honom att genast göra samma sak i vår kommun.
Tänk om vi hade en lärskola istället för en särskola!  
 
L.Ä.R.S.K.O.L.A
 
❤️
 
 
Kan vara bästa ordet ever…