Ibland undrar jag…

… om det någonsin blir annorlunda…
Om det ens går att förändra.
 
Jag vet inte.
Jag vill gärna tro att människor en dag ska bli mer toleranta, mer genuint goda – men jag vet inte hur man når dem. Jag pratar om de människor som inte tycker att vi alla är lika mycket värda. 
 
Ofta lägger jag mig vinn om att faktiskt försöka förstå andra, försöker tänka mig in i andras situation. Det gör jag jag när jag inte direkt förstår hur någon resonerar och varför. Det kan vara min man, mina barn, andra nära och kära eller någon helt okänd. Att lägga sig vinn om att förstå, om att sätta sig in i någon annans situation, kan göra att man förstår, men behöver inte betyda att man tycker lika. Men man kan förstå och agera utifrån det.
Inte vill man någon annan illa?
 
 Så tänker jag men inser också att några, ganska många faktiskt, vill illa. De vill inte förstå, de trampar på människor som om de vore ingenting värda. Hur jag än försöker sätta mig in i sådant tänk så lyckas jag inte. Jag kommer aldrig, aldrig, aldrig att förstå hur man kan anse att någon enda varelse på denna jord är mindre värd än någon annan. Aldrig.
 
Igår kväll fick jag en kommentar här på bloggen.
En kommentar som förstörde min annars mycket trevliga fredag. Ord som fick mig att gråta och som fick mig att ligga sömnlös. 
 
 
”Kristen jävla propaganda. Låt folk välja bort en mongounge om de vill.”
 
Så stod det.
Det gör ont i hela min själ när jag läser det.
Någon som kallar sig Christian fick mig förmodligen att må precis så som han önskar. Vad gör han ens på den här bloggen med den människosyn han tycks ha, undrar jag. Varför läser han ens det jag skriver? En i mina ögon mycket feg  Christian dessutom, som slänger ur sig ord ingen borde få ta i sin mun, men lämnar i övrigt inga uppgifter för kontakt. Inget efternamn, ingen mailadress. 
 
Till Christian vill jag säga att han inte behöver göra sig besväret att kliva in på den här bloggen mer. Jag vill också säga att det är människor av precis den åsikten han uttrycker jag aldrig kommer att förstå. Vilken avskyvärd människosyn du har Christian! Vem tror du att du är som har rätten att uttrycka dig så om andra människor. Snälla, goda människor som har lika stor rätt att leva som du har. I mina ögon tycks du varken snäll eller god – ändå knallar du omkring på den jord och jag önskar inte att du inte hade fötts för det.
Vet du varför?
För att jag tycker att jorden är en plats för alla att njuta av.
 
Så vill jag också säga dig Christian, att mongounge inte är ett ord att använda år 2014. Menar du att lilla H och alla andra på denna jord som har Downs syndrom ska falla under epitetet mongounge? 
Hur gammal är du Christian?
Vem är du och vad står du för?
 
Jag kan inte låta bli att le när jag tänker på vad lilla H hade svarat om hon hade hört dig säga så. Hon hade sagt:
 
 
– Den som sa de’ kan va’ det!
 
 
Där fick du liksom.
Tänk på det Christian, när du slänger ur dig elakheter.
Att sedan påstå att det jag skriver är  Kristen jävla propaganda är mer bullshit än du anar. Förvisso tillhör jag Svenska Kyrkan, men utan att vara aktivt troende. Med andra ord tror jag inte på Gud, 
Även om jag ibland önskar att jag gjorde det. Men, jag respekterar dem som tror på Gud och anser att de står för mycket gott. Och om du går omkring och tror att hela den uppblossade debatten kring att bortsorteringen av barn med Downs syndrom handlar om kristen propaganda så vågar jag påstå att du har fel,fel, fel! Det handlar om människosyn Christian. Om vad för slags människosyn vi har i Sverige idag, och om för slags människosyn vi vill ha framöver.
Din ger jag inte mycket för.
 
Men, du lyckades med vad som förmodligen var din avsikt.
Du fick mig att gå sönder Christian. Jag har tagit bort din kommentar. Jag vill inte veta av den.
 
Men du fick mig att gå sönder…
 
❤️
 
 
Dina förbannade ord ringer i mitt huvud…