Hon driver en av Sveriges…
 

 
… största bloggar…
Isabella Löwengrip.
 
Det står så på hennes blogg.
Jag kan inte någonting om henne, och jag är definitivt inte i hennes målgrupp.
Men så mycket vet jag, att det förmodligen är sant det som står.
Att hon driver en av Sveriges största bloggar.
 
Med det följer att förmodligen är en mycket stor förebild för, framför allt, unga tjejer.
Det är ju fantastiskt på många sätt och vis. Alla behöver vi förebilder, och kanske speciellt i unga år.
Bra förebilder behöver vi. Eftersom jag inte kan någonting om Isabella Löwengrip kan jag inte avgöra om hon är en bra förebild eller inte. Men jag får liksom för mig att hon är det.
 
Så skriver hon om KUB-test.
Någon frågar och Isabella svarar.
Hon svarar eftersom hon själv har gjort ett KUB-test då hon är gravid.
Isabella Löwengrip är 24 år. Snart 24 år.
 
Nu är det inte så att hon skriver något helt galet om detta.
Jag vill inte hacka på henne alls. 
Men det som sker i samhället skrämmer mig.
Det som utvecklingen av fosterdiagnostik leder till, det skrämmer mig något alldeles oerhört. Nämligen det faktum att just Downs syndrom om och om igen pekas ut som det värsta som kan hända, som den diagnosen vi alla bör leta efter och frukta. Isabella Löwengrips text om KUB-test blir för mig ett slags kvitto på att den ökade jakten – hetsjakten – efter Downs syndrom verkar få den effekt som många tycks vilja uppnå.
Downs syndrom är inte önskvärt…
 
Isabella Löwengrip skriver inte att hon hade valt bort sitt barn om det visat sig att det bar på en extra kromosom. Hon skriver om förberedelser, om att man inte kan garanteras ett barn utan avvikelser, om att det låter hårt när hon skriver om det…
 
Hon skriver också:
 
 
”…för mig är det viktigt att ta reda på så mycket som möjligt innan. Oavsett om det är kön eller down syndrom.”
 
 
Och det är vid dessa ord polletten trillar ner.
Debatten träffar många unga blivande mödrar precis som det verkar vara tänkt.
Utöver kön, diskuteras Downs syndrom.
Downs syndrom och i princip nästan bara Downs syndrom.
Hennes ord fungerar som ett kvitto…
 
Utan att egentligen ha skrivit något helt uppåt väggarna, och förmodligen helt utan att tänka på det, har Isabella Löwengrip för många, många unga tjejer deklarerat att kön och Downs syndrom är vad man som blivande mamma kan behöva förbereda sig på…
 
 
 
… och därmed använda fosterdiagnostiken till…