Varför ändra på ett…
 
… vinnande koncept…
 
En måndag för mycket, mycket länge sedan, mumsade lilla H och jag vindruvor när vi såg på Bolibompa.
Det var en måndag då Bolibompa erbjöd såväl Pysselskogen som Katten och datormusen samt Pingvinerna från Madagaskar. 
 
Sedan dess är det hugget i sten.
Att vi ska äta just vindruvor på just måndagar och vid just dessa program.
Ibland får jag locka till improvisation och erbjuda annan frukt eftersom jag, slarvig som jag är, inte alltid kommit ihåg att se till att vi har gröna vindruvor hemma. Det är bara gröna som räknas. Idag blev det improvisation och den gick hem hos lilla fröken.
 
– Kan du hämta uinluvol till mej…?
 
– Åh, det har vi inga idag…
 
– Va´?! Hal vi inte?! Kan ja´ få banan tack?
 
– Nja, alltså du har precis ätit middag och jag tycker inte du behöver en hel banan nu.
 
– En hel banan ellel ingen banan, tack!
 
– Hm, då får det bli ingen banan idag Hedvig.
 
– Men åh… kan ja´ få apelsin? Snälla? O äpple? I en skål? Tack.
 
– Det kan du…
 
– Hel apelsin och hel äpple?
 
 
Det sista svarade jag inte på, med flit…
Jag tänker att man kanske inte behöver en hel apelsin och ett helt äpple i en sådan liten kropp. Särskilt inte som den redan var proppfull med makaroner och falukorv. Det blir lätt mycket i en matglad liten kropp, om än att det är nyttigt med frukt. Eftersom jag inte hade svarat på sista frågan, och därmed inte lovat något, skar jag upp lite apelsin och lite äpple i köket utan att lilla H såg. Jag placerade frukten i en skål precis som hon önskat men vågade inte lägga i banan över huvudtaget. Hon hade ju varit så bestämd med att hon ville ha en hel banan eller ingen och jag anade att hon skulle genomskåda mig om jag bara hade lagt dig sisådär en fyra, fem skivor banan.
 
Idag gick det alltså hem, och att det bara var en liten bit apelsin och en liten bit äpple var inget som noterades. Hon åt sin frukt – om än inte att jämföra med uinluvol förstås – och måndagsordningen var återställd.
 
 
 
– Nästa månda´ loval du att sssccchhhöpa uinluvol, okej…?