Igår…
 
… då journalisten för Året Runt var här…
 
Då fick jag frågan jag så ofta får:
Hur är det att leva med ett barn med en funktionsnedsättning?
 
Vad svarar man på det?
Så där enkelt och lättförklarligt menar jag.
Å ena sidan skulle jag kunna prata om det i timmar.
Å andra sidan väger jag mina ord väldigt noga.
Fasan vore om de uppfattas fel. Om de uppfattas som negativa gentemot lilla H.
Hon är ju underbar, ljuvlig, tokig, rolig, trotsig, jobbig, tjatig, fnissig, busig etc – precis som alla andra barn. 
 
Då kom jag att tänka på dikten Välkommen till Holland.
De flesta av er har säkert läst den flera gånger. Flera av er har säkert sett den som tröst emellanåt. Jag tycker den är fin. Den är så sann och den beskriver så väl hur det är att faktiskt få ett älskat litet barn med en funktionsnedsättning. Ni som läst den, läs igen. Ni som inte läst den: läs, njut, lär och förstå…
 
 
 

När du väntar barn är det som att planera en fantastisk semesterresa – till Italien. Du köper en bunt guideböcker och lägger upp en underbar rutt: Colosseum. Michelangelos David. Gondolerna i Venedig. Du kanske lär dig några användbara fraser på italienska. Allt är väldigt spännande.

Efter månader av ivrig förväntan kommer äntligen den stora dagen. Du packar väskorna och ger dig iväg. Flera timmar senare landar planet. Flygvärdinnan kommer in och säger: ”Välkommen till Holland.”

”Holland?!?” säger du. ”Vad menar du med Holland?? Jag bokade en resa till Italien! Jag skulle vara i Italien. Hela mitt liv har jag drömt om att åka till Italien.” 
Men flygrutten har ändrats. De har landat i Holland och där måste du stanna.

Det väsentliga här är följande: De har inte tagit dig till en förfärlig, vidrig, snuskig plats, full av farsoter, hungersnöd och sjukdomar. Det är bara en annorlunda plats. 
Så du måste bege dig ut och köpa nya guideböcker. Och du måste lära dig ett helt nytt språk. Och du kommer att möta en helt ny folkgrupp som du egentligen aldrig skulle ha mött. 
Det är bara en annorlunda plats. Det är lägre tempo än i Italien, mindre tjusigt än i Italien. Men efter att du varit där ett tag tar du ett djupt andetag, ser dig omkring… och upptäcker att Holland har väderkvarnar… och Holland har tulpaner. Holland har till och med verk av Rembrandt.

Men alla du känner är upptagna med att resa till och från Italien… och alla skryter de om vilken härlig tid de hade där. Och i resten av ditt liv kommer du att säga ”Ja, det var dit jag skulle åkt. Det var vad jag hade planerat”.

Och den smärtan kommer aldrig, aldrig, aldrig någonsin att försvinna… därför att förlusten av den drömmen är en mycket, mycket betydande förlust. 
Men…om du ägnar ditt liv åt att sörja över att du aldrig kom till Italien, kommer du aldrig att kunna glädjas åt det mycket speciella, det väldigt härliga… med Holland.

© Emily Perl Kingsley, 1987. All rights reserved. 
Översättning: Annika Åhlberg