Jag känner mig så väldigt orolig…
 
… för det faktum att lilla H alltid kommer att vara så beroende av andra människors välvilja…
Jag känner mig så väldigt orolig för det faktum att situationer kommer uppstå, där någon av oss alla som tokälskar lilla H inte kommer att vara i närheten. Jag kommer inte alltid att kunna hjälpa, stötta eller ens utdela onda ögat till de som kan behöva en släng av det då och då. Jag kommer helt enkelt inte att räcka till. Med vetskapen om det går jag sönder en liten bit till, igen.
Vår spöregniga måndagmorgon gjorde mig smärtsamt påmind om Hedvigs behov av andra människors vänlighet. Och på hur hon kan känna sig när människor inte är vänliga. Hon, lilla H, som dessutom verkar besitta ett sjätte sinne som ständigt pejlar av sinnesstämningar, eventuella arga ögon och djupa suckar. Lilla H som ”inte älskar arg”…
Imorse öste regnet ner när lilla H och jag klev ut till den väntande taxin. Ingen taxichaufför klev ut och mötte Hedvig. De flesta gör det. De flesta taxichaufförer som hämtar lilla H på morgonen är verkligen trevliga. Jag tänkte att just den här taxichauffören nog inte ville bli våt av regnet och det kunde jag ju förstå. Så jag öppnar dörren till baksätet och säger glatt god morgon till chauffören och de två barnen som sitter i värmen. Inget svar från chauffören. Inte ens en blick. För en kort sekund tänkte jag att han kanske hade svimmat i den extrema värmen som slog emot mig som en vägg. Det var säkert närmare 28 grader varmt i bilen där för-dagens-regnoväder-klädda små barn satt i väntan på att komma fram till skolan. Men så klart hade chauffören inte svimmat. Han valde bara att inte hälsa, att inte vara trevlig. Jo, för man har alltid ett val tänker jag. Vill jag vara trevlig eller inte? Vill jag vara vänlig eller inte? 
Jag lägger Hedvigs bilkudde på baksätet och skall just be henne kliva in i taxin när jag ser att det inte går. Det går inte alls rättare sagt. För just den här taxichauffören som valt att inte alls vara trevlig och vänlig måste ha ovanligt långa ben, en regnig måndagmorgon som denna. Mellan chaufförens ryggstöd och baksätet finns endast en springa på några centimeter, och det finns inte en möjlighet att lilla H skall kunna pressa ner sina små fötter och ben där. Då är hon ändå en ganska kort liten tjej. Jag ber Hedvig vänta och jag säger lite hurtfriskt att det var väldigt vad trångt det var här i baksätet. Den inte avsvimmade taxichauffören gör inte en ansats till att dra fram stolen varför jag istället ber honom att göra det. En djup suck kommer över hans läppar och han flyttar stolen fyra, kanske fem, centimeter framåt. Hedvigs blick söker min, hon trampar lite oroligt och frågar om han, chauffören, är arg. Som så många gånger förr stryker jag henne över kinden och förklarar att ingen är arg.
 
– Han suckal mamma…
– Ja, han suckade Hedvig. Men inte åt dig. Han är nog trött idag. Vi struntar i honom tycker jag…

Med nöd och näppe pressar jag ner ryggsäcken mellan chaufförens ryggstöd och baksätet. Sedan lyfter jag in lilla H som får lägga benen uppe på sin ryggsäck, som i skräddarställning. Jag pussar henne triljoners gånger och önskar alla i bilen en fin dag. Så stänger jag dörren och gör mig beredd på några slängkyssar och ivriga vinkanden. Så brukar vi göra, även regniga måndagmorgnar. Denna morgon uteblir dock slängkyssarna och vinkningarna. Eller, de uteblir inte, men de hinner inte uppfattas av lilla H. Den inte vänliga taxichauffören rivstartar nämligen och kör från vår uppfart i alldeles för hög hastighet. Likaså kör han alldeles för fort genom området och ut på stora vägen.
Kvar stod jag och kämpade med klumpen i halsen. Snopet fann jag mig kastandes slängkyssar till baklyktorna på en taxi, en regntung måndag som denna. Orosklumpen i magen växte. Oron är så mycket större än en trist måndagmorgon. Oron som handlar om ett helt liv. Hedvigs liv…
Ungefär när jag uppskattade att lilla H borde vara framme i skolan ringde jag dit. Jag ville egentligen bara få bekräftat att lilla H inte kommit fram till skolan alldeles ledsen, orolig och tyst. Det hade hon inte. Fina fröken I lugnade mig och sade att Hedvig var precis som vanligt, glad och sprallig. Bra, men klumpen av oro sitter kvar. Och sitter kvar. För det är så här det kommer vara för lilla H då och då i livet. Så är det för alla. Ja men visst, men somliga klarar det bättre än andra. Jag menar, hade det varit jag som råkat ut för den behandlingen av en måndagssur taxichaufför så hade jag rytit i på skarpen. Nu kunde jag inte göra så eftersom lilla H ”inte älskar arg” och verkligen, verkligen blir orolig när någon är arg. Inte heller kunde lilla H själv ryta i. Hon fixar inte det utan blir istället tyst och orolig i hela sin vackra lilla själ.
Jag vet att man inte kan skydda sina barn från allt, men varför måste människor stundom vara ovänliga? Mot någon liten en som inte gjort en fluga förnär. Mot en liten en som man måste handskas varsamt med. Det kommer jag aldrig att förstå…
 
 
Jag kommer inte att räcka till…