Någon gav mig ett citat…
 
 
 
      
 
… som gav mig anledning att fundera lite…
Citatet är från George Bernard Shaw och lyder:
 
”Det finns två sorters människor, den förnuftiga och den oförnuftiga.
Den förnuftiga människan anpassar sig själv till världen; den oförnuftiga
envisas med att försöka anpassa världen till sig själv. Därför beror alla
framsteg på den oförnuftiga människan.”
 
Jag har funderat mycket över dessa ord. Funderat över vart jag står i dem. Vart människor i min närhet står, och naturligtvis även vart alla andra står i förhållande till dessa ord. Visst vill man väl i grund och botten vara en klok och förnuftig människa? Det är väl så man tänker?
Själv har jag kommit fram till att jag är väldigt oförnuftig. Jag tänker fortsätta vara oförnuftig och jag tänker också vara stolt över att vara det utifrån G. Bernard Shaws ord.
Någon som för en tid sedan kommenterade ett av mina inlägg menade att det bästa vore om lilla H och jag anpassade oss efter samhället eftersom samhället aldrig kommer att anpassa sig efter oss/lilla H. Jag satte nästan i halsen när jag läste det. Inte så att jag blev arg, inte alls. Andemeningen var god, det vet jag. Personen som skrev orden är god, det vet jag också. Men jag satte nästan i halsen ändå. För att för mig skulle det vara som att bli överkörd, om jag valde att anpassa mig efter samhället. Nu menar jag inte att jag skall streta emot allt och alla bara för att. Jag syftar på situationer då jag tycker att Hedvig och alla andra som är lite olika inte behandlas väl. När Hedvig inte behandlas rättvist, när jag måste slåss och bråka för sådant som för mina andra barn bara varit givet – då är jag väldigt oförnuftig och vägrar absolut att anpassa vare sig mig eller lilla H till någon hård och många gånger cynisk värld. Och då, då är det okej att vara oförnuftig tänker jag.
Om vi alla bara skulle vara ”förnuftiga” och acceptera allt som sker runt omkring oss, vad det än handlar om, då kommer ingenting någonsin att ändras. Inte ens till det bättre…
 
 
Nej minsann, jag fortsätter att vara oförnuftig och hoppas att många vill vara det med mig…