Vi ser lite olika på min yngsta dotter….

 

… samhället och jag…

Samhället väljer att se henne som avvikande från normen och som någon som kostar pengar. Samhället väljer att se vad min lilla flicka inte kan göra, istället för att se allt hon faktiskt kan göra. Samhället erbjuder blivande föräldrar att ta bort sådana barn som mitt. De säger att folk inte vill ha ett barn som mitt. Jag tror dem inte! Varför skulle någon inte vilja ha ett ljuvligt litet barn som mitt? Alla vill ha fina barn, alla barn är fina barn och jag är lycklig som har tre.

Läkare, professorer och beslutsfattare skyddar sina argument bakom tomma ord som att min flicka inte har ett värdigt liv.

De säger att hon inte passar in, att hon för alltid kommer att vara utanför – och vem vill leva ett sådant liv…?

De säger att en extra kromosom är förenad med mycket sjukdom men jag tror dem inte nu heller – min yngsta flicka är ytterst sällan sjuk.

Jag tänker att man väljer vad man ser i livet, man väljer vilket förhållningssätt man har, svårare än så är det faktiskt inte. Samhället har gjort sitt val, jag gör helt andra val.

Jag väljer att se allt min yngsta lilla dotter kan göra, jag väljer att se hur hon berikar alla i sin närhet, jag väljer att uppskatta allt hon lär mig om livet varje dag i sina kloka resonemang och tankar om ditten och datten. Min yngsta dotter tycker om att göra precis samma saker som andra barn tycker om att göra, och hon gör samma saker som andra barn. Hon ritar, pärlar, skriver, läser, berättar, klättrar, spelar fotboll, åker skidor, åker skridskor, går i simskola och kan faktiskt simma sex simtag!

Jag väljer att inte tycka att olikheter är det mest centrala i hennes eller i någon annans liv.

Jag väljer också att tro att det är just dessa mjuka, fina och goda människor vi behöver i vårt hårda och mycket cyniska samhälle.

Min yngsta lilla dotter är berikad med en extra liten kromosom, hon har Downs syndrom, och jag väljer att uppskatta alla hennes 47 kromosomer. Hur skulle jag kunna göra annat?

 

Jag älskar ju precis hela lilla henne…