Lika barn…
 
   
 
…. leka bäst…
 
Tyvärr, tänker jag.
Om det nu är så. Jag kan ha fel.
Jag hoppas jag har fel, samtidigt så tror jag inte det.
Naturligtvis och som tur är gäller ordspråket inte för alla tillfällen och situationer.
 
Men ändå gäller det lite för ofta.
Kanske mest för att alla inte vågar, för att många är rädda för olikheter.
Inte om du frågar så klart, nej, nej, absolut inte, men i verkligheten är det så tydligt.
Många människor är rädda för det okända, för det som i deras ögon är annorlunda.
Det är så synd.
På det viset missar de så mycket.
De missar hur mycket olika berikar och tillför.
Som min äldsta dotter Ebba sade på en redovisning i skolan:
 
”… I wonder why people think this little extra chromosome is so dangerous? Why is so many people afraid of getting a child with 47 chromosomes instead of 46, as most of us have? It´s not a monster in it…”
 
Olika, avvikande, annorlunda – orden är många, men faktiskt är inte ett enda av dem synonymt med just ”monster”.
 
Barn leker på olika vis, barn är på olika vis.
Barn kan ha mycket roligt tillsammans ändå och barn kan ha enormt mycket utbyte av varandra fast de inte är stöpta i samma form. Vilka är förresten stöpta i samma form? Tennsoldater kanske, men de är ju inte på riktigt.
 
På samma vis som jag blir ledsen över hur t ex barn här i området behandlar Hedvig, på samma vis blir jag så varm och glad inombords när hon leker med sina kompisar från skolan, fotbollen eller whatever. Kompisar som faktiskt inte är lika och inte heller leker på lika villkor, men de är på lika villkor. Skillnaden är milsvid och jag önskar att samma äkta glädje och omsorg fanns oavsett vilka barn som leker tillsammans. Det viktigaste måste få vara att var och än är precis som man är. Det viktigaste, bästa och mest ärliga tänker jag.
 
Igår kväll hade vi goda vänner hemma.
En mycket fin och mysig familj där den ena sonen går på samma skola som Hedvig och spelar i samma fotbollslag som henne. De lekte, spelade fotboll, kollade på film, spelade på sina iPads etc. Inte ett hårt ord dem emellan. Nej, jag menar inte att det mellan Hedvig och hennes kompisar aldrig förekommer hårda ord. Så klart att det gör det – konstigt vore det annars. Himmel och plättar, Hedvig skräder inte orden om hon blir arg.
Men det finns en distinkt skillnad.
Skillnaden att de faktiskt inte retas, att de faktiskt inte tycker att den ena eller andra är ”konstig”. De låter varandra vara precis som de är, utan att vare sig döma eller fördöma. Det är avundsvärt och något vi alla borde lära av…
 
Idag var Hedvig på kalas hos klasskompis A.
Kompis A hade kalas på ett lekland här i närheten. Hela klassen och två små kusiner till A var bjudna.
Lilla H:s humör svajade (minst sagt) vid ett par tillfällen (underdrift). Säkerligen beroende på att hon hade så roligt tillsammans med kompis V igår kväll, att hon gick och lade sig först klockan 01.
Men när Hedvig skriker ”Pucko me dej….” till en annan pappa (som helt försynt upplyser henne om att det är dags för mat) och så det hörs i hela leklandet så tittar hennes små polare bara till en sekund och konstaterar sedan, helt lugnt: Jaha… Hedvig vill inte ha mat nu, hon kommer nog sedan…
 
De konstaterar detta helt lugnt eftersom de vet hur lilla H funkar och eftersom de tycker att det är helt ok att hon är som hon är…
 
Det är en avundsvärd förmåga, att se, uppsatta och tycka om människor för vad de är…