Jag läste så…

…kloka ord…

Jag minns inte riktigt vart, det kan ha varit i en tråd på Facebook, jag är inte säker.

De kloka orden handlade om att höra sakta…

Kan man höra sakta?
Det kan man.
Det låter kanske konstigt för några men inte för andra.
Inte för oss alla som har en extra liten kromosom i familjen.

För mig var det som att någon satte ord på det jag tänkt så länge, ord jag inte själv har hittat.
Med lilla H är det nämligen så att hon förstår det mesta och ibland lite till.
Med lilla H är det så att hon kan behöva lite extra tid, kanske inte så ofta för att just förstå men för att förstå saker i sitt rätta sammanhang. Hon kan behöva extra tid för att omvandla en tanke till ord, en tanke till handling etc men förstår, det gör hon.
Hon förstår mer än vad andra förstår…

Jag har själv bara kunnat formulera det som att Hedvig måste få tid. Vi runtomkring henne måste ge henne tid, bjuda på tid. Tid till att försöka själv, tid till att berätta själv, tid till att ge svar.

Skall jag vara ärlig har jag många gånger slitit mitt hår samtidigt som jag räknat till tio för att inte visa den irritation jag kan känna över att inte få svar. Skall jag vara ärlig en gång till så får jag alltid svar, men det tar en liten stund. När Hedvigs svar kommer är det så klokt och jag skäms inombords över att jag nyss slet mitt hår samtidigt som jag är tacksam för att jag inte visade henne min irritation.

Det är så lätt att tro att någon som inte svarar gör det med flit.
Att någon inte förstår.
Att någon gör det med illvilja.
Att någon gör det för att retas.

Så gör inte lilla H!
Hon retas med mycket men hon retas inte med att inte svara.
Nej, när Hedvig inte svarar beror det på att hon hör lite sakta…

Mamman som skrev dessa kloka ord beskrev hur hon för andra barn beskrivit situtaionen så då de undrade varför inte hennes flicka svarade med en gång. Hon beskrev det så att hennes lilla flicka hör lite sakta…

Du vet… hör man lite sakta så tar ju svaret lite tid…

Precis så är det med lilla H!
Hon hör min fråga men hon hör den ändå inte, eller jo, det gör hon ju men hon hör den lite sakta. Då tänker hon en liten stund på frågan och sedan formulerar hon ett klokt och oftast genomtänkt svar.

Kanske blir svaren mer kloka och genomtänkta då man hör lite sakta?
Om fler människor hörde sakta kanske inte så många elaka grodor skulle hoppa ur munnar till höger och vänster?

Jag tror minsann att jag också skall börja med att höra lite sakta…