Idag läste jag…

… en krönika…

En krönika i Expressen, skriven av Marcus Birro.
Jag inbillar mig att alla har en uppfattning om Marcus Birro och oavsett vad din är så är min positiv.
Jag tycker att han sticker ut hakan på ett provocerande sätt som fler borde göra, han vågar säga vad många tänker. Detta betyder inte att jag håller med honom i alla hans åsikter, inte alls, men jag hyser ändå respekt för mycket av det han säger och skriver – jag tycker han är bra helt enkelt.

Krönikan jag läste idag var som toppen på isberget!
Den var så bra!

Kanske tycker jag så för att den tar upp ett ämne som berör mig, som får mig att må illa, som får mig att bli ledsen men som ändå får mig glad just för att ämnet tas upp, lyfts fram och belyses – inte bara ur professorers och politkers synvinkel utan även ifrån vanliga, empatiska, känsliga människor synvinkel, sådana som de flesta av oss är.

Så känner jag mig ledsen för att jag blir glad av ämnet lyfts fram… nej, inte för att det lyfts fram utan för att det behövs lyftas fram…

Det borde inte behövas lyftas fram.
Det borde vara en självklarhet att alla människor har lika värde, oavsett antal kromosomer eller vad det nu kan vara som gör att en fin liten individ sägs hamna utanför normen.

Krönikan handlar om att människor inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att kunna välja bort alla barn med Downs syndrom…

Åh, jag går sönder en bit till inombords då jag läser…

Vill vi ha bort dessa fina, varma människor ifrån vår jord? Dessa kärleksfulla, prestigelösa människor som inte vill någon något ont, som inte ser någon status i att äga en viss bil, ett hus beläget på ”rätt” adress och heller inte lägger någon vikt vid titlar och professioner. Dessa människor som ser alla som just människor, varken mer eller mindre…

Är det verkligen så att vi vill ha ett samhälle utan mjuka värden?

Jag kan känna att jag skakar inombords när jag tänker på vilken kall, hård och cynisk värld mitt lilla hjärta skall ut i en vacker dag…

Hur skall det gå?
Hur skall jag förklara för henne hur det är ställt i världen?

Jag skall inte återge krönikan , jag vill att du läser den själv.

Läs, tänk, reflektera, begrunda, men framförallt känn