Vet ni att det lilla Jesusbarnet…
 
 
… har napp och sockor med ”halkisar”…?
 
 
Det är sant!
Lilla H och jag har träffat honom idag.
Ja, inte bara Jesusbarnet utan även Josef, Maria, de tre vise männen, Herodes, ängeln Gabriel med flera.
 
För andra året i rad har Hedvigs klass varit på ett fantastiskt julspel i Kopperskyrkan alldeles nära skolan. Förra året var Hedvig alldeles exalterad över julspelet, om än att hon envisades med att kalla Jesus för Jens, så i år bestämde jag mig för att följa med och dela upplevelsen. Ett år äldre, en konfirmation rikare samt en hel sommar av idogt Jesus- och kyrkintresse kommer nu Hedvig ihåg att Jesus heter just Jesus och inte Jens.
 
Vi har idag skattskrivit oss och vi har vandrat runt på marknaden i Betlehem och upplevt hur svårt Josef och Maria hade att få tag i ett rum för natten. Vi har upplevt hur någon till sist förbarmade sig över den höggravida Maria och såg till att de åtminstone fick tak över huvudet i det varma stallet.
 
Då Jesusbarnet var fött fick vi bevittna ett fantastiskt skådespel där de tre vise männen såg stjärnan vilket gjorde att de förstod att Guds son var född. Vi fick följa med de vise männen till Herodes och där bevittna Herodes grymhet – en grymhet som satte hjärtat i halsgropen på flera av de barn som bevittnade skådespelet.
 
Hedvig var orolig att Herodes skulle ta Jesus och jag försökte så gott det gick att förklara att det vill han nog men det får han inte och det kan han inte. Hedvig undrade varför och ja… någon luddig förklaring fick jag fram.
 
 
Men… ska Jesus bli stol NU och denna dumma gubben (Herodes) hänga upp honom på korset?
undrade Hedvig.
 
 
Nej, så blir det inte. Jesus är en liten bebis och det dröjer länge innan de spikar upp honom på korset.
 
 
– Vilken himla tul! Ja´ älksal bebisal…