Den bästa Viktor av alla…

I fredags kom världens bästa Viktor och hälsade på!

Världens bästa Viktor och världens bästa mamma T stannade hela helgen!

Hedvig gladde sig i två veckor innan besöket och ville absolut inte gå till dagis i fredags, inte ens en liten stund!

– Nä, ja´ stannal hemma ja´ o väntal på Viktol…

Så fick det bli!
Vi har haft mysiga dagar med mycket lek och stoj, även lite kiv förstås.
Kiv som mest handlade om vem som hade just DEN leksaken först, vem som tog ifrån vem just DEN leksaken etc och dessa konflikter får man antingen ta sig an eller förbise.

Man kan välja olika också!

Man kan välja att ibland ta sig an konflikten – om de små liven känns mottagliga för resonemang – och ibland kan man helt sonika bara ta sig rätten att bestämma – om än att man försöker få det att låta som förhandling:

– Då gör vi så här; du tar den här leksaken och du tar den här… ok…?

Det där sista, med frågetecknet, är egentligen inget frågetecken som vi alla förstår, det är egentligen ett starkt uttropstecken som inte ger utrymme för vidare diskussion.

Vid kiv tyckte lilla H att Viktor skulle åka hem… – hon sade det också, högt och tydligt!

Liksom när lilla H lekte med fina Alva för några veckor sedan lade jag även under helgen märke till skillnaden på lek då man är lite äldre än Hedvig. Viktor är ungefär två år äldre än Hedvig och han ville och förväntade sig nog mer ”tillsammans-lek” än vad Hedvig är med på. Kanske är det ”stora-barns-lekar” som hon inte riktigt är med på ännu? Med yngre barn, de som är som Hedvig eller ett par år yngre, leker hon ofta ”tillsammans-lekar” – ofta tar hon också då kommandot och styr och ställer, gör rollfördelningen klar och tydlig (helst själv) etc.

Med Viktor var hon helt tillfreds med ”bredvid-lekar”, nöjd med att läsa en bok i sin säng om han lekte något annat bredvid etc. Fotboll och handboll undantaget! Det spelar lilla H gärna, ofta och bara ”tillsammans”!

Glada och uppiggade av helgens besök är både lilla H och jag och då vi vinkade av Viktor och mamma T när de åkte hem i söndags eftermiddag, ja då ville Hedvig att de skulle komma tillbaka…

… nu och på en gång och en gång till…