Nationellt prov i svenska, uppsats… av storasyster Ebba

Sluta vara så elaka!

 

Ibland märker jag att en del människor ser ner på andra. Det är någonting som gör mig mycket upprörd. Får man behandla alla andra hur som helst bara för att man tycker att man själv är lite bättre än de flesta? Har man rätt att behandla en del illa för att de är lite annorlunda?

 

Det som jag vill diskutera i den här debatten är att en del människor är elaka mot de som är annorlunda. Alla kan inte springa lika fort och alla kan inte hoppa lika högt, men bara för det tycker inte jag att man ska behöva höra att man är efterbliven, cp osv. Jag undrar om de som uttalar sig så vet vad det betyder. Eller är det bara något som man säger för att låta cool? Efterbliven, vad är det egentligen? Är det att man inte klarar av lika mycket som sina kompisar gör? Men alla har faktiskt inte samma förutsättningar! Har man ett funktionshinder kanske man inte kan göra allt i samma takt som de som är ”normala”. Men  vem är det som bestämmer vad som är normalt och vad som är onormalt?

 

Själv har jag en lillasyster med Downs Syndrom som jag älskar över allt annat på jorden. Att se henne komma springande mot mig gör mig glad. Hela jag blir lycklig när jag får en blöt puss av henne. När hon är med mig är jag så stolt över henne för att hon är den hon är, min älskade lillasyster. 

 

Ibland, eller ganska ofta tänker jag på hur det kommer att bli för henne i framtiden. Kommer alla vara snälla mot henne? Kommer de respektera henne för den hon är? Jag vet inte hur det kommer att bli, men jag hoppas av hela mitt hjärta att det kommer gå bra för henne! Det värsta jag kan tänka mig är att hon skulle bli retad, eller att någon skulle kalla henne cp. För min lillasyster har inte en cpskada, hon har Downs Syndrom och inget annat! En annan sak som gör mig ledsen är när folk tror att hon är sjuk. Downs Syndrom är ingen sjukdom utan ett funktionshinder. Vissa ord sårar mer än vad man tror!

 

Ibland får jag en uppfattning om att de som säger någonting elakt till en annan människa har dåligt självförtroende. Har man dåligt självförtroende vet man hur det känns, så varför ge en till person dåligt självförtroende? Men vad är meningen med att vara elak? Om man sedan är det mot någon som redan olik de andra tror jag att de känner sig ännu mer utanför! Varför klaga på de som kommer att ha det svårare än dig själv? Eller varför ska man klaga överhuvudtaget?

 

Det som jag vill förmedla med den här debatten är att vi måste vara lite snällare. Vi kan inte hålla på så här och mer eller mindre frysa ut människor. Det är faktiskt år 2011 nu och jag tycker att utvecklingen borde ha gått tillräckligt långt för att alla ska förstå att alla är lika mycket värda! Tänk på vad ni säger, ord sårar mer än vad man tror!

 

Ebba Roos