Nu höjer vi ribban…

… och ger lilla H en större utmaning inom området läs och skriv!

Hedvig är intresserad av bokstäver och ord – det har hon varit länge.
Kul tycker jag naturligtvis som alltid älskat det skrivna ordet och vad man kan göra med det.

Länge har Hedvig ”skrivit” och läst med kort som de på bilden ovan. Ord bestående av två bokstäver.
Hon ”skriver” dem genom att plocka rätt bokstav och fästa den (med hjälp av kardborreband) på rutorna under bilden. Tidigare har jag bara lagt fram de bokstäver som ingår i ordet, dvs till bilden ”te” har jag på bordet lagt ett ”t” och ett ”e”. Jag höll på att säga att jag lagt dem huller om buller men det är väl att ta i när det enbart gäller två bokstäver…? Jag har lagt dem i fel ordning, jag har lagt dem upp och ner, jag har lagt dem långt ifrån varandra etc för att få Hedvig att välja ”rätt” bokstav då hon skriver ordet.

Det här har Hedvig klarat relativt länge. Hon skriver fel ibland, så klart, men hon hör att det blivit fel då hon läser ordet och det är väl huvudsaken tänker jag.

I helgen proavde jag plötsligt att lägga fram massor av bokstäver – dessa kunde jag ju faktiskt lägga huller om buller! Jag lade dem som på bilden ovan och det blir många bokstäver att välja emellan. Lite elak kände jag mig först, tänkte att nu har jag nog tagit i för mycket. Jag hann ångra mig och tänkte plocka bort några bokstäver (blir det för svårt ledsnar Hedvig och då är det ”tättesvårt” att få henne att prova igen) men precis då plockar Hedvig ”rätt” första bokstav bland alla som finns att välja emellan.

OCH hon plockar ”rätt” andra bokstav också!
Sedan läser hon vad hon skrivit och utbrister:

– De äl lätt (rätt) mamma!!!

Visst var det rätt!
Åh, vi blev tokglada båda två och gick igenom alla kort vi har med två-bokstavs-ord!
Heja Hedvig!

Idag har jag gjort iordning kort med ord innehållande tre bokstäver – nu höjer vi ribban för lilla skoltjejen!

Jag betvivlar att vi kommer kunna prova idag; tänker mig att lilla H behöver göra annat efter en hel första skoldag…

Men en annan dag, snart, ska vi prova att skriva och läsa ord med tre bokstäver.
Det går kanske inte med en gång, men en vacker dag klarar hon det också, det vet jag…