Dagen då Hin Håle flög i lilla H:s mamma…

Alla barn verkar tycka om att se samma film om och om igen samt att höra samma saga kväll efter kväll!
Detta gäller givetvis också och kanske i än högre grad lilla H…

Hedvig trivs med livet om det mesta repeteras och repeteras samt om förändringar inte kommer alltför ofta och framförallt inte alltför plötsligt. I många år drogs vi med samma Pippi Långstrump film som sedan byttes till samma Emil i Lönneberga film! Vi försökte verkligen introducera någon av alla de andra Pippi- respektive Emil-filmerna men nej, det skulle vara just samma.

Där är vi inte längre tack och lov! Nu alternerar liten H friskt bland husets dvd- och gamla vhs-filmer, till hela familjens glädje. Med sagorna är dock inte variationen lika stor. Det finns variation, absolut, men inte särskilt stor sådan. I oktober/november förra året damp BR Leksakers katalog upp i brevlådan, sådär lagom för att alla barn skall hinna önska sig miljoner leksaker innan tomten kommer.

Vi läste katalogen på eftermiddagarna och som god natt saga, vi läser den ännu som god natt saga!!!

Jag gjorde en hemlig kupp i somras och tog helt sonika inte med den ut i båten i hopp om att den kanske skulle glömmas bort. I båten blev det istället en annan bok som jag läste om och om igen och som jag till slut tröttnade så pass på att jag vägrade ta den med hem då vi kom till hemmahamnen.

Väl hemma igen så var ”Önskeboken” ifrån BR Leksaker det enda som önskades som god natt saga! Har ni försökt läsa en leksakskatalog som saga och dessutom snudd på varje kväll i ett helt år!? Det är inte att rekommendera, man blir så less, man blir så uttråkad, man känner att snart får jag ett bryt och kastar den himla katalogen. Det sista gör man naturligtvis inte, man tar inte ifrån sitt barn ett stort glädjeämne…

Det var då jag plötsligt kände att Hin Håle flög i mig och jag var ytterst medveten om varje drag i min nya kupp! Det var alldeles häromdagen!

Jag frågade helt enkelt lilla H om vi inte med leksakskatalogens hjälp skulle ”skriva” en önskelista så att tomten vet vad liten H önskar sig…?

– Jaaa! Mamma det gör vi!!! fick jag till svar.

Med stor entusiasm satte vi oss vid köksbordet, jag hämtade papper, lim och sax och Hedvig undrade lite hur denna nya ”lek” skulle gå till egentligen? Jag bläddrade upp sida 1 i leksakskatalogen och tro mig, sällan har jag varit så noga med att exakt varje sida skulle visas och gås igenom. Vid varje sak (och det är många) som Hedvig utbrast:

– Den jag önskal mig jag!!!

så fick hon saxen och klippte ivrigt ut bilden på vad hon nu önskade sig. Många bilder blev det…

Sedan klistrade vi upp dem på papper, skrev ”Hedvigs önskelista” på och sedan laminerade jag dem. Då är det oåterkalleligt liksom! Det går inte att öppna laminerade papper och försöka stoppa tillbaka dem i katalogen, tvärkört faktiskt!

Hedvig är mycket nöjd med sin önskelista som består av många sidor och med lite fasa inväntade jag kvällen och dess önskemål om saga…

– Herre Gud! Vad har jag gjort mot mitt barn?! Hur skall det gå? Exakt hur stort trauma har mamman tillsammans med Hin Håle skapat?

När kvällen kom och Hedvig ville läsa ”Önskeboken” så skojade jag lite nervöst om att nej men oj, den är ju full av hål, och den blir ju svår att läsa nu och dessutom finns ju inte dina favoritsaker kvar där nu… I mitt stilla sinne undrade jag om jag nu skulle ”tvingas” att läsa de många sidorna önskelista vi precis satt samman men lugnade mig med att det i alla fall är bra många färre sidor än i katalogen och tänkte att det kan jag ju stå ut med…

Då säger lilla hjärtat rakt ut i luften:

– Ja just det! Va´ tokit! Då tal vi en annan bok mamma…

Så var det inte mer med det! Återigen kände jag mig paff! Var det så enkelt? Då hade jag ju kunnat gjort en önskelista i maj och fått lite längre respit!!!

Nu är det ju oktober och lite stressad känner jag mig när jag inser att det när som helst, villken dag som helst, kommer att dimpa ner en ny katalog från BR Leksaker…

Hin håle mamman är snart tillbaka på ruta 1 och Hedvig vann, igen…