Underbara, ljuvliga lilla H…

Idag har varit en av de där alldeles fantastiska lediga onsdagarna, fast det är torsdag jag vet…

Lilla H och jag är lediga tillsammans på onsdagar och länge var den dagen den bästa dagen i veckan, framför allt för mig! Åh, vad jag har njutit av denna extra lediga dag tillsammans med Hedvig. Vi har tagit dagen som den kommer, gått till lekplatsen om vi känt för det, gått till skogen om vi känt för det, eller tagit fika med till berget och tittat på kossorna, vi har åkt till biblioteket om vi fått lust och ja, helt enkelt bara varit.

För något år sedan hände något med våra lediga onsdagar. Plötsligt var de inte fullt lika harmoniska och mysiga längre. Kunde vara, absolut, men inte med säkerhet liksom. Lilla H som jag då började kalla för lilla monstret blev som förbytt… Häftigt humör har hon alltid haft och min omgivning hävdar att de sett samma ilskna humör, samma ilskna stampningar med de små fötterna, samma svarta blick fast då på tidigt 70-tal… så hon har det väl i generna mitt lilla monster!

Hur som helst så är det inte alls säkert på onsdag morgon att Hedvig vill vara ledig! Lika ofta som hon numer är nöjd över att vara ledig, lika ofta bryter hon ihop redan då hon satt sig upp i sängen och frågat:

-Heddig gå dagis?

och då fått svaret:

– Nej lilla gumman, det är onsdag idag, den vita dagen. Vi är lediga idag!

-Nej, jag vill inte!!!!

 skriker den då mycket besvikna och ilskna lilla trollungen. Nu brukar en sådan katastrofmorgon lyckligtvis inte leda till att  hela dagen blir katastrof men vi blir ofta osams 200 gånger en sådan dag och det är lite ledsamt… Naturligtvis leder det till att jag tvivlar på hur kul hon egentligen har med mig, lilla H, och naturligvis präglas även mitt humör av hennes. Jag brukar försöka rabbla som ett mantra för mig själv att det ÄR bra att hon har temperament, det ÄR bra att hon inte är passiv, det ÄR bra att hon vet vad hon vill OCH tar egna initiativ – Hedvig är tvärtom de flesta fördomar om hur ”man är” om man har Downs syndrom och DET är bra, DET är en knäpp på näsan åt vissa… Hur ÄR man om man inte har Downs syndrom förresten…?

Men så kommer då emellanåt en ledig dag som denna! Som jag lever länge på! Som gör att jag inte vill byta bort vår lediga dag mot något i hela världen!

Vår lediga onsdag byttes till ledig torsdag eftersom Hedvig skulle till NÄL för kontroll av hörseln. Lite spännande tyckte hon att det skulle bli att åka till ”örondoktorn”, i alla fall efter försäkran om att en örondoktor inte gör något som gör ont. Lilla H vaknade som en solstråle i morse, jätteglad över en ledig dag tillsammans med mig och jätteglad över att få åka till örondoktorn.

Morgonen här hemma präglades av hennes soliga humör! Allt gröt åts upp i ett nafs, kläder på – inga problem! Vi sjöng i bilen till Näl, hon höll till och med i handen på den farliga parkeringen (något vi annars ofta blir osams om), och ja, allt flöt på. Vi kom lite tidigt och väl inne i huvudentrén frågar Hedvig:

– Vi kanske kan köpa glass mamma? Snälla…

Så det gjorde vi. Vi åt vår glass och småpratade och hade helt enkelt så trevligt! Inne hos doktorn var lilla H en mycket exemplarisk patient, svarade artigt och korrekt på alla frågor och skojade lite med alla hon mötte. Inte ens väntrummets leksaker vände hon upp och ner! Nej då, vi satt fint Hedvig och jag, på varsin stol och spelade Fia med knuff! Det har vi aldrig spelat förut och det gick bra! Vi nöjde oss med att gå runt med varsin pjäs i taget förvisso men regler är väl till för att brytas!? Vi fick i alla fall slå tärningen en gång till om vi hade fått en sex och Hedvig vann!

Efter läkarbesök genomförde vi ett utlovat Mc Donald´s besök, även detta var så trevligt! Maten slank ner under småprat, Hedvig fick ballong och protesterade inte ens då vi skulle gå därifrån. Jag fick plötsligt ett infall att se om vi kunde få en klipptid till Hedvig. Vid sådana plötsliga idéer från mitt håll kan det bli tvärnej ifrån damen i fråga men inte idag! Nej då, hon var helt med på noterna och ja, Hedvig blev klippt, hon valde bort att sitta i bilen idag och satte sig i vanlig stol eftersom hon är så stor nu tyckte hon.

Innan vi åkte hem skulle vi inom Ica och dessutom handla massor till helgens kalas. Ica är inte något som liten H uppskattar (vem gör det?) men idag så var även det helt ok. Snopen, men trallande, styrde jag kundvagnen genom Icas gångar i rasande fart av rädsla att monstret kanske skulle ta överhanden ändå…?

Men inget monster här inte! Inte på hela dagen!

Jag har varit ledig tillsammans med 104 cm solstråle idag och inget i världen kan idag få mig att vilja vara utan min lediga dag tillsammans med världens bästa Hedvig!